Category:Office & Mixed-use

Developer: Peking University Science Park

Land Area:376,300 sqm

Construction Area:520,000 sqm

Location: Beijing

The site was directly adjacent to Beijing’s famous Xishan scenic area. Given the strategic location and the profound cultural heritage of Peking University, we proposed the design idea of creating a corporate office complex that was rooted in the local culture and was able to meet the functional requirements of a modern office community. Guided by Kevin Lynch’s theory, our design created one-of-a-kind living atmosphere and established a platform with global perspective, which stimulates creativity and exchange of ideas by paying full attention to human experience.

 

We advocate "Work is play" and we believe that a base for the creative talents should have diversified office spaces that facilitate the need for leisure, entertainment, social interaction, and cultural activities. Therefore, we also designed courtyard-style office clusters to complement the landmark office towers. The high-rise office towers were designed with transparent facade for better view and stronger connection with Xishan scenic area without causing excessive sense of oppression due to their big volume. The multi-story office buildings symbolized the magnificent and splendid city walls of the Forbidden City. When the windows were shut, they looked like city walls, and when the windows were open, they looked like folding fans, creating interesting building texture.  

 

All the buildings were well arranged to create many small courtyards for meditation, social interaction and relaxation. The indented podium formed a series of cascading hanging gardens from where one can enjoy the grandeur view of Xishan. By organizing all the unique and diversified spaces together, our design created varying scenes and experience. The double- layered curtain wall texture of the corporate headquarters was inspired by Chinese lantern. It not only protected the exterior wall but also ensured ventilation. With graceful appearance, the design was a perfect integration of openness, freedom and avant-garde style with tradition.

 

The intertwining routes divided the plot into six sections. The underground pedestrian walkways reinforced the connection between the sections and the park, bounding to bring enormous commercial values. The sky bridges connected the buildings vertically, which can provide opportunities for encounter, encourage interaction and communication between people, and take advantages of the landscape resources in and around the campus.